Наукова конференція «Чортківська офензива: звитяжна сторінка історії українського народу»


9 червня у залі Єпархіального управління Бучацької єпархії відбулась наукова конференція «Чортківська офензива: звитяжна сторінка історії українського народу». У конференції взяли участь науковців з Києва, Львова, Тернополя та інших міст. До заходу долучились представники міських та районних рад Чорткова, очільник Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна та заступник Львівської облдержадміністрації  Ростислав Замлинський.

Очолив конференцію автор монографії «Чортківська офензива», заступник головного редактора Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя» Олександр Дєдик. Науковці говорили про те, що стало важливим у підготовці до боїв, про участь жінок і роль командування, про міфи навколо історичної події.

У доповіді професора кафедри ДІДУ, доктора політичних наук Миколи Васильовича Лазаровича йшлося про передумови здійснення військових операцій. Дослідник стрілецького руху зазначив: «Загалом у процесі діяльності Українських січових стрільців, учасники військових формувань займалися не лише виключно військовою справою, але працювали «на всіх фронтах». Вони сформували свою стрілецьку ідеологію. Суть її полягала у тому, що вона базувалася на трьох китах: самостійність України, соборність українських земель та сили власного народу. Хто не вмів писати і читати, тих навчали грамоти, а 150 молодих людей змогли завершити гімназію. Вони вже тоді за допомогою української пісні та вистав намагалися донести ті визвольні ідеї до простого люду».

https://chortkiv.city